Ai peste 18 ani?
Lasă-ne data ta de naștere mai jos:

Nu bifa această opţiune dacă acest calculator este accesat de mai mulţi utilizatori.
http://www.desprealcool.ro

Mestesugul berii

Traditia Timisoreana nu este de ieri, de azi. Citeste cum se face asa minunatie de licoare,
dar si despre tipuri de bere si istoria bauturii atat de iubite de barbati si femei deopotriva.

Procesul de fabricare a berii

Fabricarea berii presupune patru mari etape importante:

Plămădirea
Pentru obținerea mustului de bere, malțul (care se obține din boabe de orz înmuiate în apă și apoi supuse unei faze de germinare) este măcinat cu ajutorul unor mori și este amestecat cu apa caldă în vase speciale cu agitator. În această fază, enzimele conținute de malț transformă amidonul în zaharuri fermentescibile pe care drojdia le poate transformă în alcool și bioxid de carbon.

Din cazanul de plămădire, plămada este pompată într-un alt vas unde se separă mustul de malț de părțile insolubile care sedimentează pe sită. Mustul rezultat este transferat în cazanul de fiert și este fiert cca 60 minute. Apoi mustul fierbinte și limpezit este pompat într-un sistem de răcire.

Fermentarea și maturarea
Fermentarea este un proces biologic prin care drojdia transformă zaharurile din mustul de bere în alcool etilic și bioxid de carbon. Drojdiile pot fermenta la suprafața mustului din vasul de fermentare sau la baza lui. Tipul de drojdie folosit, durata fermentării, temperatura la care are loc fermentarea determină tipul și caracteristicile gustative ale berii respective.

La terminarea fazei de fermentare, când drojdia a consumat aproape în întregime zaharurile fermentescibile, "berea tânără" se poate pompa din tancurile de fermentare în tancurile de maturare, iar drojdia depusă la baza tancului de fermentare se poate refolosi la însămânțarea altei șarje de must, excesul de drojdie valorificându-se sub formă de furaj.

Filtrarea
După faza de maturare, berea trece la filtrare, a treia etapă în fabricarea berii. Particulele solide - drojdia - sunt înlăturate, iar berea devine limpede, stabilitatea ei microbiologică fiind mult îmbunătățită.

Îmbutelierea
Berea filtrată este apoi pompată în tancuri de stocare înainte de a fi trimisă la îmbuteliere, ultima fază a procesului.

După fază de îmbuteliere, recipienții se etichetează, iar berea astfel ambalată și pregătită e trimisă în depozite, de unde va lua drumul către dumneavoastră.

Rețeta berii Timișoreana este legată de promisiunea făcută de fiecare generație de berari, aceea de a păstra de-a lungul timpului elementele definitorii ale acestei beri.

Culoarea aurie este dată de varietățile selecționate și aprobate de malț si desăvârșită prin aplicarea procedeului tradițional de decocție (fierberea plămezii).

Echilibrul și armonia gustului sunt asigurate de porumb, iar nota de specifitate a berii este dată de folosirea mălaiului și de echilibrul dintre acesta și malț.

Amăreala este moderată și are note de subtilitate prin adăugarea hameiului de aromă.

Gustul echilibrat și calitatea constantă se datorează și controlului riguros al procesului de fermentație (care determină în final conținutul de alcool și diacetil).

În rețeta berii Timișoreana nu se folosesc aditivi sau conservanți. Berea care umple din 1718 paharele românilor se face prin adoptarea metodei tradiționale de fabricație, folosind materii prime naturale slecționate. Așa ne învață tradiția și așa va fi mereu. Pentru ca povestea să meargă mai departe. 


Vezi legendele muzicii românești
live pe Facebook!

Hangiii noștri s-au gândit și la cei care nu pot ajunge la Hanul Timișoreana din Timișoara pentru a-i vedea pe Phoenix și Cargo pe 2 Septembrie.

Stai cu ochii pe noi si urmareste concertul de duminica live, incepand cu ora 20.00,
!